Kommenttini Marinin hallituksen juuri päättämistä työllisyystoimista
Terveisiä eduskunnasta!
Marinin hallitus on tehnyt päätökset työllisyystoimista, jotka vahvistavat julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla. Nyt päätetty kokonaisuus on yksi osa hallituksen lukuisista työllisyyspäätöksistä, joita on tehty pitkin hallituskautta. Aiemmat päätökset löytyvät täältä: https://tem.fi/hallituksen-tyollisyystoimet-ja-niiden-vaikutukset
SDP:lle työelämäasiat ovat erityisen tärkeitä. Marinin hallitus onkin pystynyt neuvottelemaan tasapainoisen kokonaisuuden, joka edistää työllistymistä ja vahvistaa julkista taloutta sekä hyvinvointivaltion kestävyyttä. Julkista taloutta tasapainottavien työllisyyspäätösten lisäksi tehtiin myös päätöksiä, joilla kehitetään työelämää ja työmarkkinoita tulevaisuudessa.
Haluan nostaa esille erityisesti seuraavat päätökset:
Opintotuen tulorajoja korotetaan pysyvästi 50 %:lla vuoden 2023 alusta!
Tällä parannetaan osaavan työvoiman saatavuutta ja vahvistetaan opiskelijoiden taloudellista asemaa. Työllisyysvaikutus on 2 500 työllistä ja julkista taloutta ehdotus vahvistaa 12,7 miljoonalla eurolla.
Ansiosidonnaisen päivärahan saaminen on jatkossa sidottu ansaittuun palkkaan eikä työtuntien määrään. Päivärahan edellytyksenä olevaa työssäoloehtoa uudistetaan vuoden 2023 alusta siten, että se määräytyy jatkossa kuukausikohtaisen tulorajaehdon (844 euroa vuoden 2021 tasossa) kautta ja työssäoloehtoa voi kerryttää myös 0,5 kuukauden jaksoissa. Työllisyysvaikutus on 1500 työllistä, julkista taloutta ehdotus vahvistaa 54 miljoonaa euroa. Tämä nopeuttaa työttömyysturvan maksamista ja kannustaa myös lyhytkestoisten ja osa-aikaisten töiden vastaanottamisen.
Omaehtoista opiskelua uudistetaan. Uudistetaan omaehtoista opiskelua työttömyysturvalla siten, että kumotaan pohjoismaiseen työnhakumalliin liittyviä poikkeuksia työnhausta vuoden 2023 alusta. Omaehtoisesti opiskelevat olisivat lähtökohtaisesti normaalin työhakuvelvoitteen piirissä. Selkiytetään sivutoimisen opiskelun ja työttömyysetuuden yhteensovittamista ja mahdollistetaan nykyistä laajemmin opiskelun ja oman osaamisen kehittäminen työnhaun ohessa, työttömyysetuutta menettämättä. Tämä koskee opintoja, joiden suorittaminen on mahdollista työn ohessa, eikä siten ole esteenä kokoaikatyön vastaanottamiselle. Työllisyysvaikutus on 1100 työllistä ja julkista taloutta se vahvistaa 41 miljoonalla eurolla.
Marinin hallitus teki myös tärkeitä päätöksiä työelämän ja työmarkkinoiden kehittämiseksi, tässä muutamia nostojani:
Korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyspalveluiden vahvistamiseen yhteensä 4 miljoonaa euroa!
Opiskelijoiden jaksamisen ja opiskelukyvyn parantamiseksi lisätään vuosina 2023-2026 YTHS:n rahoitusta 1 miljoonalla eurolla vuodessa, eli yhteensä neljä miljoonaa euroa. Mielenterveyden edistäminen sekä jaksamiseen ja opiskelukykyyn panostaminen ovat tärkeitä toimenpiteitä, joilla tuetaan jaksamista siirryttäessä opinnoista kohti työelämää.
Käynnistetään työturvallisuuslain uudistus, jonka tavoitteena on vahvistaa työkyvyn tukemista ja työelämässä pysymistä. Tavoitteiden toteuttamiseksi säädetään psykososiaalisen kuormituksen ennaltaehkäisystä, arvioinnista, mittaamisesta ja seurannasta sekä työsuojelun näkökulmasta välttämättömistä oikeuksista ja velvollisuuksista muuttuvassa työelämässä.
Nuorten työllisyyden edistämiseksi vakinaistetaan Ohjaamo-toiminta tekemällä niistä lakisääteisiä!
Tällä halutaan varmistaa nuorille matalan kynnyksen monialaisen tuen palvelut nyt sekä jatkossa, kun työllisyyspalvelut siirtyvät kunnille. Tavoitteena on tukea nuorten osallisuutta, arjessa pärjäämistä ja toimijuutta, koulutukseen siirtymistä ja työllistymistä sekä tarvittaessa monialaista asiakasprosessia.
Kaiken kaikkiaan neuvottelutulos on mielestäni tasapainoinen. Jotta voimme turvata ihmisten hyvinvoinnin, laadukkaat palvelut ja hyvinvointiyhteiskunnan toimintaedellytykset, pitää työllisyysastetta nostaa. Samalla on tärkeää, että ihmisten turvasta ja työssä jaksamisen edellytyksistä huolehditaan, kuten näissä päätöksissä on tehty.