Tulevan hyvinvointialueen johtamisjärjestelmä
Hei!
Sain Facebookissa tuttavaltani hyvän kysymyksen: Minkälainen johtamisjärjestelmä hyvinvointialueella pitäisi mielestäsi olla?
Vastaukseni kysymykseen on:
Sote-uudistuksen myötä osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvistä palveluista tai toiminnoista jää kuntien vastuulle. Sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy uusien hyvinvointialueiden järjestettäväksi, jolloin on kiinnitettävä huomiota palveluketjujen sujuvuuteen. Erityisesti alkuvaiheessa yhteistyö palvelujen suhteen tulee olla tiivistä kuntien ja hyvinvointialueiden välillä.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on laaja, ja kuntien kuuleminen sekä sujuva yhteistyö kuntien, muiden olennaisten toimijoiden sekä uuden hyvinvointialueen kanssa on tärkeää. Tässä voisi hyödyntää esimerkiksi alueellista johtoryhmää, johon kuuluisi aluetta kattavasti edustavat viranhaltijat. Myös poliittiset, alueelliset neuvottelukunnat ovat hyvä asia. Yhteistyössä tulee hyödyntää digitaalisia työvälineitä ja johtamisen tulee olla laadukasta sekä ennakkoluulotonta.
Työntekijöiden jaksamisesta tulee pitää huoli. Hyvä johtaminen ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön on tärkeää, koska se vaikuttaa työntekijöiden työhyvinvointiin sekä työssä jaksamiseen. Henkilöstön lisä- ja täydennyskoulutukseen tulee panostaa ja oikeus osaamisen kehittämiseen on varmistettava.
Aloittavan aluevaltuuston tulee määrittää toimikautensa alussa selkeät tavoitteet ja hyvinvointistrategia, joita johto sitten toteuttaa. Valtuutettuna haluan varmistaa, että Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue noudattaa hyvää työntekijä- ja työnantajapolitiikkaa kaikilla osa-alueilla.
Miltä kuulostaa? Haluaisitko kuulla ajatuksiani lisää?
Laita viestiä Facebookissa!