POHJOISEN VALOA EHDOLLA EUROOPPAAN
POHJOISEN VALOA EUROOPPAAN - ÄÄNESTÄ MIINA-ANNIINA HEISKANEN
4974 kertaa Kiitos EU -vaaleissa minua äänestäneille!
“Yhteiset ratkaisut Euroopan unionissa ovat paras tae sille, että löydämme oikeat keinot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja reilun työelämän vahvistamiseksi. Tähän tarvitaan eurooppalaista yhteistyötä ja sama suunta. Yhtenäinen EU on Euroopan rauhan tae ja Suomella on keskeinen rooli vakauden rakentajana. Pohjoismainen hyvinvointivaltio näyttää esimerkkiä koko Euroopalle. Eurooppa tarvitseekin nyt vahvaa pohjoista ulottuvuutta, joka minulle pohjoisen ehdokkaana on sydämen asia.”
TUTUSTU MINUUN TARKEMMIN TÄÄLTÄ.
pikavastaukset Q&A
1. Kannatatko EU:n yhteisvelkaa? En kannata. Jokaisen jäsenmaan tulee huolehtia vastuullisesta taloudenpidosta itse. EU:n on kartoitettava mahdollisuutta omien varojen keräämiseen esimerkiksi erilaisten haittaverojen, päästökauppamaksujen tai rahoitusmarkkinoiden verottamisen kautta. Akuutissa kriisissä, liittyen esimerkiksi Ukrainan sotaan, on yhteisvelan ottaminen yksi keino. EU:n omia varoja kehittämällä olemme myös kriisinkestävämpiä.
2. Voiko EU:n sääntely olla investointien tiellä? Kyllä, liian tiukka sääntely voi vaikeuttaa investointeja, mutta esimerkiksi tekoälyn ja digijättien osalta tarvitaan sääntelyä turvaamaan ihmisiä. Sääntelyä pitää tehdä huolella ja huomioiden eri puolet. Sääntely takaa sisämarkkinoiden tuotteille samat vaatimukset ympäristön ja työolojen osalta.
3. Maatalouden tukemista EU:n varoin pitää vähentää? Ei. Maataloustukia tulee suunnata ympäristöystävälliseen viljelyyn ja kestävämpään ruokaketjuun. Jos EU-tukia vähennetään, niin on tehtävä toimia kansallisesti, jotta kotimainen maatalous säilyy. Sillä turvataan suomalainen ruuantuotanto ja huoltovarmuus.
4. EU-maiden pitää yhdessä pyrkiä keskittämään turvapaikanhaku unionin ulkopuolelle. Ei. Eurooppaan kohdistuvaan siirtolaispaineeseen on haettava yhteiset ratkaisut. Sisärajattoman EU:n ulkorajoja on valvottava tehokkaasti sekä puututtava ihmissalakuljetukseen. EU:n tulee panostaa rauhantyöhön lähialueilla ja maailmalla. Kiintiöpakolaisjärjestelmän on oltava ensisijainen maahanmuuton väylä, sillä se kohdentaa oleskeluluvat kaikista hädänalaisimmille ihmisille, kuten naisille ja lapsille.
5. EU:n on ryhdyttävä järjestelmällisesti vähentämään kauppaa Kiinan kanssa. Jokseenkin eri mieltä. Kaikkea kauppaa Kiinan kanssa ei ole järkevää lopettaa ja esimerkiksi suomalaisten yritysten vientiä Kiinan markkinoille voidaan kasvattaa. EU:n jäsenmaiden tulee kuitenkin arvioida kriittisesti strategisesti merkittäviä riippuvuuksia ja pyrkiä olemaan kriittisten materiaalien suhteen omavarainen.
6. Aiempaa suurempi osa EU:n budjetista pitää ohjata puolustusteollisuuden vahvistamiseen. Jokseenkin samaa mieltä. Euroopan on tärkeä vahvistaa omaa puolustustaan, sillä se turvaa jäsenmaiden ja EU:n kansalaisten turvallisuutta. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun Euroopassa käydään sotaa. Tulevalla EU-vaalikaudella tulee perustaa puolustuskomissaarin tehtävä tulevaan komissioon.
7. EU:n on tavoiteltava muuttumista liittovaltioksi pitkällä aikavälillä. Täysin eri mieltä
EU:n toimintakykyä tulee parantaa, mutta se ei vaadi liittovaltiokehitystä. Yhteisönä EU on tärkeä niin kaupan kuin turvallisuuden osalta, jatketaan samalla linjalla.
8. Suomen jäsenyys EU:ssa on hyvä asia. Kyllä. EU on Suomelle merkittävin yhteisö niin talouden, politiikan, ihmisten välisen liikkuvuuden ja kanssakäymisen kuin turvallisuuspolitiikan saralla.
9. Jäsenmaiden pitää saada päättää itse, kuinka paljon ne hakkaavat metsiään. Täysin samaa mieltä. EU:ssa ei tälläkään hetkellä säädellä jäsenmaiden metsien hakkuita. Suomessa metsänomistaja päättää itse metsänsä käytöstä ja näin pitää olla jatkossakin.
10. EU:n on tehtävä sitovat suunnitelmat, joilla luovutaan fossiilisista polttoaineista kokonaan. Samaa mieltä. EU:n riippuvuutta fossiilisista polttoaineista tulee vähentää ja panostaa päästöttömiin energiamuotoihin, energiaomavaraisuuteen ja huoltovarmuuteen. Autoteollisuuden tuotanto tukee jo tätä kehitystä, sillä useat autonvalmistajat ovat ilmoittaneet luopuvansa polttomoottorien valmistamisesta vuonna 2030-2035.
11. Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa. Jokseenkin samaa mieltä. Ympäristö ja talouskasvu eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja. Ilmastokriisi ja luontokadon torjunta avaavat myös ovia uudelle osaamiselle, vihreälle teknologialle ja puhtaalle teollisuudelle. Esimerkiksi investoinnit vihreään siirtymään voivat tukea talouskasvua.
12. Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia. Samaa mieltä. Kyseessä on huoltovarmuusasia ja alueiden elinvoimalla esimerkiksi itäisen ja pohjoisen Suomen kohdalla on myös vahva turvallisuuspoliittinen ulottuvuus. Asuttu raja on turvallinen raja.
13. Äärioikeiston nousu on turvallisuusuhka Euroopalle. Täysin samaa mieltä. EU on korostanut ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta unionin perustamisesta saakka. Äärioikeisto ei näitä arvoja kunnioita ja on siksi uhka koko Euroopalle. SDP on ainoa riittävän suuri vastavoima äärioikeistolaiselle kehitykselle, sillä Euroopan maltilliset konservatiivit, kuten kokoomus, ovat valmiita yhteistyöhön äärioikeiston kanssa. Oikeiston tavoitteena on työntekijöiden aseman polkeminen, hyvinvoinnin heikentäminen ja pääomien siirtäminen jo valmiiksi rikkaiden taskuihin.
14. EU:n pitää löytää ratkaisu, jolla torjutaan jäsenmaiden rajoilla tapahtuva välineellistetty maahanmuutto. Täysin samaa mieltä. Välineellistetyssä maahanmuutossa ihmisiä hyväksikäytetään hybridivaikuttamisen välineinä. Toimintaan liittyy ihmissalakuljetusta ja rikollisverkostojen toimintaa.
15. EU tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä, mutta tavoite on karkaamassa. EU:n pitää ajaa kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa, jotta tavoitteeseen päästään. Täysin samaa mieltä. Hiilineutraaliustavoitteen viivästyttäminen olisi kohtalokasta, koska ilmastonmuutos on yksi ihmiskunnan suurimpia uhkia tällä hetkellä. Mitä aikaisemmin toimivat päästövähennyskeinot, kuten puhdas energia, ovat käytössä, sitä realistisempaa on saavuttaa hiilineutraalius koko EU:ssa.