Raiskaukseen suhtautuminen: hallitus vs. oppositio

Eduskunnan kuppilassa tänään pohdittua:

Ei tarkoittaa Ei.

Marinin hallitus on tänään tuonut eduskuntaan esityksen rikoslain seksuaalirikossäännösten uudistamisesta, jossa raiskauksen määritelmä perustuisi jatkossa vapaaehtoisuuden puuttumiseen. Jos suostumus puuttuu, niin kyseessä on raiskaus. Kyseessä on historiallinen uudistus, jolla Marinin hallitus parantaa uhrin asemaa merkittävästi.

Samaan aikaan oppositiopuolue perussuomalaiset nostaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi henkilön, joka on blogissaan toivonut poliittisten vastustajiensa tulevan raiskatuksi.

Sillä on merkitystä, mitkä puolueet hallituksessa istuvat ja tämän maan turvallisuudesta vastaavat.

***

Lisätietoa hallituksen esittämästä seksuaalirikoslainsäädännön tiukentamisesta:

  • Suostumusperusteisuus saadaan viimein seksuaalirikoslainsäädäntöön.

  • Miten raiskauksen määritelmä muuttuisi? Millä tavalla uusi raiskaussäännös parantaisi uhrin asemaa? Raiskauksen määritelmä perustuisi jatkossa vapaaehtoisuuden puuttumiseen. Nykyisin raiskauksen tunnusmerkistössä olennaista on se, onko sukupuoliyhteyden kohde pakotettu tai onko hän ollut erityisen avuttomassa tilassa. Uudistuksella varmistetaan, että raiskauksen määrittelyssä keskeistä on uhrin tahto ei vain se, miten tekijä on menetellyt. Tämä parantaa rikosvastuun toteutumista ja uhrin asemaa.

  • Seksuaalirikosten rangaistukset kovenisivat ja rangaistavuutta laajennettaisiin tekoihin, jotka ovat nykyisin lievemmin rangaistavia tai rankaisemattomia.

  • Lapsiin kohdistuvien rikosten rangaistuksia kiristetään. Lapseen kohdistettua sukupuoliyhteyttä ei enää pidettäisi hyväksikäyttörikoksena vaan lapsenraiskauksena. Lapsenraiskauksen määrittelyssä lapsen vapaaehtoisuudella ei olisi merkitystä. Lapsenraiskaus olisi nimikkeeltään ja rangaistusasteikoltaan raiskausta vakavampi rikos ja teosta olisi käytännössä tuomittava ehdotonta vankeutta.

  • Millaiset teot olisivat jatkossa rangaistavia seksuaalisena ahdisteluna? Seksuaalinen ahdistelu tarkoittaa nykyisin vain koskettelutekoja, jotka ovat omiaan loukkaamaan toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Jatkossa seksuaalinen ahdistelu tarkoittaisi myös muilla tavoilla tehtyjä seksuaalisia tekoja. Tällaiset teot voivat olla esimerkiksi sanallisia tai toiselle ei-toivotun voimakkaan seksuaalisen kuvan lähettäminen, eli esimerkiksi “dickpic” lähettäminen täyttää jatkossa rangaistavuuden merkit. Tällaisten tekojen kohdalla otetaan aina huomioon teon vakavuus tai toistuvuus ja muut olosuhteet. Vähäisempiä ja vahvasti tulkinnanvaraisia tapauksia ei rangaistaisi seksuaalisena ahdisteluna.



    Lisätietoja lakiuudistuksesta Oikeusministeriön sivuilta: https://oikeusministerio.fi/-/rikoslain-uudistaminen-vahvistaa-seksuaalista-itsemaaraamisoikeutta

Miina-Anniina Heiskanen