Ei kaikki miehet hyväksy vä­ki­val­taa, mutta aivan liian moni

Joka neljäs alle 35-vuotias mies uskoo, että nainen voi ansaita häneen kohdistuvan väkivallan esimerkiksi ulkonäöllään, pukeutumisellaan tai käytöksellään. Kaikista miehistä tätä mieltä on joka viides. Näin kertoo Naisjärjestöt yhteistyössä ry:n teettämä tutkimus, jossa kartoitettiin miesten asenteita naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kohtaan Suomessa.

Lisäksi 22 % 18-24-vuotiaista miehistä ajattelee, että ”Joskus on välttämätöntä käyttää väkivaltaa tullakseen kunnioitetuksi”. Kysyn, että millaista kunnioitusta nämä vastaajat ajattelevat saavuttavansa väkivallalla?

Tiedot ovat järkyttäviä.

Tutkimuksen tulokset kertovat niistä asenteista, joiden myötä Suomi on Euroopan unionin toiseksi väkivaltaisin maa naisille. Tämä käy ilmi eurooppalaisista vertailututkimuksista.

Nyt riittää. On selvää, että tarvitsemme keinoja puuttua näihin vahingollisiin ajattelumalleihin ja käytökseen.

Minun mielestäni poikien ja miesten on opeteltava itsereflektiota, tunnetaitoja ja empaattisuutta. Näihin tulee panostaa kotikasvatuksessa, läpi koulupolun sekä työpaikoilla. Lisäksi väkivallan kulttuurin syntymistä täytyy ennaltaehkäistä, tähän liittyy vahvasti, millaista naiskuvaa luodaan mediassa, sosiaalisessa mediassa ja julkisessa keskustelussa. Eri tahojen on kannettava vastuu käyttämistään ilmaisuista ja esimerkiksi väkivaltaa ei saa koskaan normalisoida.

Sekä väkivallan uhrit että tekijät täytyy saada palveluiden piiriin. Väkivallasta kärsivien naisten avustusjärjestöiltä ja tukipalveluista ei saa leikata miljoonia euroja, kuten Orpo-Purran oikeistohallitus tekee. Nämä järjestöt auttavat uhreja ja estävät ihmishenkien menetyksiä. Lisäksi viranomaisia täytyy kouluttaa lisää lähisuhdeväkivallan tunnistamiseksi.

Lopuksi korostan: Väkivaltaa ei koskaan ansaita. Väkivalta loppuu, kun väkivallan tekijät lopettavat sen.

Miina-Anniina Heiskanen

Oulun kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja (sd.)

Demarinaisten 2. varapuheenjohtaja (vuosille 2025-2027)

kirjoitus on julkaistu sanomalehti kalevassa 14.11.2024.

Miina-Anniina Heiskanen